La Musica

La Musica


Segons els informes obtinguts en el llibre de la història de la vila de Gorga, escrit pel teòleg Agustín Gascó, el 1849 es va formar una banda de música dirigida per Francisco Cantó, gran músic alcoià. Aquesta entitat, però, es va dissoldre el 1865.

Gràcies a l’esforç d’uns aficionats a la música, el 1921 naix l’actual banda. La Societat Musical “El Delirio” va ser fundada per Santiago Nadal i Francisco Llorca, i el primer director va ser Antonio Casas, bombardí solista de la Banda “Primitiva” d’Alcoi. A este li va seguir Fernando Mora Carbonell, que al mateix temps dirigia la “Primitiva” d’Alcoi portant a la Banda a un alt nivell musical. 

Per el carrer Sant Nicolau als anys setanta

Per la seua gran labor cal destacar també com a directors de la Banda a Vicente Nadal, Juan Valero, Francisco Bona, Joaquín Genís, Francisco Carchano, Rafael Mullor Grau, Claudio Andrés Ferrándiz, Javier Garcia Genís, Francisco Ruda i des de l’any 1995 fins al 2005, Rafael Lledó García, del qual cal esmentar la gran labor d’empenta i llançament que ha realitzat juntament amb la junta directiva actual. El 6 de gener de 2006, s’incorpora com a nou director, Sergio Aracil Lucas, fet que obri un nou episodi artístic.

Foto dedicada a la Filà en conmemoració del 25 any de participació amb la Filà

Entre els guardons que ha rebut la banda, cal destacar els dos premis aconseguits a la ciutat de Xixona i un premi en les Falles de València, com també una enorme gamma de corbatins a Alcoi, Cocentaina, Peníscola, València i Xixona.

La Banda ha participat en grans desfilades, com ara el I Congrés de la UNDEF a Alacant; desfilada homenatge a Paquito el Xocolatero a Cocentaina, i en diverses ocasions en la desfilada de Bandes de Música de la Ciutat d’Alcoi.

Destaca la gran actuació que van tenir a Mojácar (Almeria), ja que va ser la Banda guardonada per l’Ajuntament.

A part de les actuacions festives, acudeix a nombrosos festivals comarcals:

  • El 1988 participa en la població de Planes. -A Cocentaina, en el Palau de la Unió Musical Contestana.
  • El 1992 ofereix un gran concert en la localitat de Quatretonda (València).
  • El 1999 actua en la I Trobada de Jóvens Intèrprets d’Alfafara.

L’any 1996, la Banda de Música organitza el seu 75è aniversari amb un Extraordinari Concert, i va ser homenatjada per la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament de Gorga. Com a conseqüència d’aquesta celebració els mateixos músics organitzen les Festes Patronals en honor a la Mare de Déu de Gràcia.

La banda El Delirio en l’actualitat

En l’actualitat la Banda compta amb 40 músics i 25 educands i disposa d’un confortable saló d’assajos, despatx i arxiu. L’actual president és Roberto Aracil García; el delegat de la Banda, Vicente Company Nadal i el secretari, José Luis Brotóns López.